Forside
Tjenester
Om Dialogen
Kontakt
Hva Dialogen kan gjøre for deg
Hva skal du bygge?
Søke om byggetillatelse
Dialogen hjelper deg med å fremskaffe all lovpålagt grunnlagsdokumentasjon som tegninger, ansvarserklæringer fra involverte prosjekterende og utførende firmaer, gjennomføringsplan, uttalelser og samtykker fra andre myndigheter, dispensasjonssøknader, samt gjennomføre nabovarsling og vurderinger av eventuelle nabomerknader.
Når du har fått rammetillatelsen, sørger Dialogen for innsending av igangsettingssøknad.
Skulle det være behov for endringer underveis i byggeperioden, sender vi inn søknad om endring av tillatelse.
Når byggetiltaket er tilnærmet ferdig, søkes om midlertidig brukstillatelse, eller ferdigattest dersom alt er ferdig. Dialogen besørger innsending av all nødvendig dokumentasjon.
Hvor stort kan du bygge?
Dialogen hjelper deg med undersøkelser om hvilke regler som gjelder din eiendom og foretar beregning av den tomteutnyttelsen du kan oppnå.
Er det nødvendig å søke om byggetillatelse?
Mange mindre byggetiltak er ikke søknadspliktige, men i noen tilfeller er selv småting søknadspliktig og kan også kreve dispensasjon.
Dialogen vurderer dine planer i forhold til bygge- og planbestemmelser og gir råd om det faller inn under søknadsfritaket eller ikke.
Hva sier reguleringsplanen?
Tolkninger av hvilke bestemmelser som gjelder for din eiendom, kan ofte være vanskelig på grunn av ulike arealplaner som kan være i motstrid til hverandre, eller at noen bestemmelser i én plan virker foran bestemmelser i andre planer.
Dialogen har lang erfaring i vurderinger av bestemmelser og plankart i reguleringsplaner, kommunedelplaner og kommuneplanens arealdel.
Må det søkes om dispensasjon?
Ønsker du å bygge noe som er i strid med plan- og bygningsloven, tekniske bestemmelser eller planbestemmelser, kan det søkes om dispensasjon fra reglene, eller såkalt fravik fra tekniske krav. En dispensasjonssøknad krever grundige avklaringer, vurderinger og begrunnelser.
Dialogen har lang erfaring med hvilke dispensasjoner som du kan forvente å få, og hvilke formuleringer som bidrar til positive vedtak.
Trenger du forhåndskonferanse?
På en forhåndskonferanse hos kommunen kan du legge frem dine byggeplaner og få tilbakemelding på hvilke arealplaner og andre bestemmelser som vil gjelde, og om det vil kreve dispensasjon. Kommunen vil aldri kunne gi et endelig svar på om du vil få tillatelse eller ikke. De vil se søknaden først, og det kan for eksempel komme inn naboklager eller uttalelser fra andre myndigheter som påvirker saken. En forhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten i Bergen kommune er gebyrbelagt og koster i 2016 kr. 4.250,-.
Dialogen kan utføre de samme vurderingene som i en forhåndskonferanse, men i spesielle saker anbefales å få kommunens vurdering av hvordan de ser på mulighetene til å få prosjektet realisert. Dialogen kan forberede og bestille forhåndskonferanse for deg.
Søke om legalisering av ulovlig tiltak
Har du fått pålegg fra kommunen om retting av ulovlig bygget tiltak?
Dialogen tar saken, søker om
nødvendig om utsettelse, og lager en komplett
byggesøknad for å få tiltaket godkjent. Samtidig
foretas en vurdering av hva som eventuelt må til
av endringer for at det vil være sannsynlig å få
det godkjent.
Dialogen bistår også med utarbeidelse av nødvendig
prosjektering og tegningsgrunnlag.
Uavhengig kontroll
Bruksendring og ombygging
Trenger du mer boligrom og har kjellere eller loft tilgjengelig? Da kan du bruksendre arealene fra såkalt tilleggsdel til hoveddel, men det må sendes søknad om tillatelse først. På visse vilkår kan du stå for arbeidet selv, og for boliger søkt om før 1. juli 2011 er det nylig innført lempninger i noen av kravene til slike arealer.
Dialogen gir råd om mulighetene, og kan utforme tegninger og utarbeide en komplett byggesøknad.
Altan, balkong, fasadeendring
Altaner og balkonger regnes som tilbygg og kan være fritatt fra søknadsplikt på visse betingelser. Likevel kan bestemmelser i lokale arealplaner påvirke dette.
Fasadeendring er søknadspliktig dersom det endrer fasadeuttrykket eller bygningens karakter.
Dialogen kan hjelpe deg med å finne ut om din altan eller nye fasade krever søknad, og kan utforme tegninger og utarbeide komplett byggesøknad.
Tilbygg og påbygg
Tilbygg opp til 50 m2 kan du oppføre på egen hånd etter at du har søkt om tillatelse og alle krav er oppfylt. Tilbygg opp til 15 m2 er ikke søknadspliktig på visse vilkår.
Påbygg som for eksempel arker på tak, vil være søknadspliktig. Planbestemmelser kan noen steder innvirke på om arker og andre påbygg er tillatt.
Dialogen hjelper deg med å finne ut hva som tillates på din eiendom, og kan utføre prosjekteringen av tilbygg og påbygg og utarbeide komplett byggesøknad.
Garasjer, boder, uthus
Frittliggende bygninger som garasjer, uthus, boder, verksted o.l. opp til 70 m2 kan du oppføre på egen hånd etter at du har søkt om og fått byggetillatelse og alle relevante krav i plan- og bygningsloven og forskrifter samt arealplaner, er oppfylt.
Frittliggende bygninger opp til 50 m2 som ikke skal brukes til opphold, som for eksempel garasjer og boder, er ikke søknadspliktig på visse vilkår, men må likevel oppfylle alle relevante krav i plan- og bygningsloven og forskrifter samt planer.
Dialogen hjelper deg med å finne ut hva du kan bygge på din eiendom, og kan utføre prosjekteringen av bygningen og utarbeide komplett byggesøknad.
Nytt bygg, boliger, hytter, kontor/forretning
Har du en tomt og vil oppføre et nybygg, bolig(er), kontor- og forretningsbygg eller annet, er det viktig å kartlegge rammebetingelsene i kommuneplanens arealdel og eventuelle kommunedelplaner, reguleringsplaner og bebyggelsesplaner. Det er ofte vanskelig å få oversikt over hvilke regler som gjelder på grunn av at regler i noen planer kan gjelde foran reglene i andre planer.
Dialogen hjelper deg med å finne ut av planforutsetningene, hvor stor tomteutnyttelse du kan oppnå, og andre bestemmelser som virker inn på dine byggeplaner. Det er viktig å foreta denne vurderingen på et tidlig tidspunkt. Dialogen har god erfaring med tolkning av planbestemmelser og hva som kan oppnås gjennom dispensasjoner.
Dialogen kan også prosjektere bygget og stå for komplett byggesøknad, inkludert eventuelle dispensasjonssøknader.
Andre tiltak
Det er en rekke andre byggetiltak som er eller kan være søknadspliktig. Eksempelvis terrasser, gjerder, murer, kai og brygger, tekniske anlegg, parkeringsplasser, veger, terrenginngrep, fyllinger, skilt og reklameplakater, riving mm.
Dialogen hjelper deg med komplett søknad om tiltak.
Gode byggesøknader er gull verdt!
Byggmestre, entreprenører, arkitekter, ingeniører
Veldokumenterte og godt opplyste byggesøknader gjør at saksbehandlingen i kommunen blir enklere og mer forutsigbar, og du unngår tidkrevende og kostbare mangelkrav, avvisninger og avslag.
Be om tilbud
Unngå frustrasjon, spar tid og penger på å la Dialogen ta seg av alt papirarbeidet, og eventuelt også stå som ansvarlig søker (SØK).
Dersom du velger å selv stå som SØK, og utarbeide all søknads- dokumentasjon, vil det være en fordel å la Dialogen ta en kvalitetssikring på søknadsdokumentene før innsendelse. Dette kan avdekke mangler eller uklarheter ved informasjonen som gjør at du får søknaden i retur, eller mangelbrev gjør at du mister verdifull tid når søknaden tas opp til behandling like før 3-ukers- eller 12-ukersfristen.